Strange Charging issue on P400e

All Range Rover Velar related discussions
Post Reply
GreyPaint
Posts: 71
Joined: Sun Feb 07, 2021 12:07 am
Location: UK

Strange Charging issue on P400e

Post by GreyPaint » Wed Apr 07, 2021 12:21 pm

The car reported Fully Charged but showed it was only 2/3rds charged....

Even disconnecting and reconnecting made no difference, it wouldn't charge any more.... I had to start the car and move it a little, then reconnect and it started charging again!

IMG_4589.jpeg

2021 Velar P400e R-Dynamic SE, 21” diamond alloys, Privacy, Heated Steering Wheel

Totem
Posts: 50
Joined: Sat Mar 24, 2018 10:54 am
Location: Plymouth, UK

Re: Strange Charging issue on P400e

Post by Totem » Wed Apr 07, 2021 5:17 pm

GreyPaint wrote:
Wed Apr 07, 2021 12:21 pm
The car reported Fully Charged but showed it was only 2/3rds charged....

Even disconnecting and reconnecting made no difference, it wouldn't charge any more.... I had to start the car and move it a little, then reconnect and it started charging again!

IMG_4589.jpeg
Has it recently been into the dealers for any software updates? Just to confirm has the HOLD button on the lower screen changed position to being in the middle just under the stop/start button.
MY21 Velar HSE P400e, Eiger Grey, Light Oyster, Pano Roof, etc.
MY19 R Dynamic S P250 Byron Blue, Black Pack, Black Wheels, Contrast Pano Roof, Drive Pack, AD, Surround Cameras & Interactive Display.

GreyPaint
Posts: 71
Joined: Sun Feb 07, 2021 12:07 am
Location: UK

Re: Strange Charging issue on P400e

Post by GreyPaint » Wed Apr 07, 2021 6:45 pm

Just checked - it is still on the Left. Still on V8 software - it was in dealers for InControl shared secrets issue, but they didn't update to latest software.
2021 Velar P400e R-Dynamic SE, 21” diamond alloys, Privacy, Heated Steering Wheel

Totem
Posts: 50
Joined: Sat Mar 24, 2018 10:54 am
Location: Plymouth, UK

Re: Strange Charging issue on P400e

Post by Totem » Wed Apr 07, 2021 7:12 pm

GreyPaint wrote:
Wed Apr 07, 2021 6:45 pm
Just checked - it is still on the Left. Still on V8 software - it was in dealers for InControl shared secrets issue, but they didn't update to latest software.
Ok just check next time you go out whether the engine start stop is working ok, the engine stops when you come to a stop. Mine went in for a software update and the update took the engine start stop offline so car would not use EV mode.
MY21 Velar HSE P400e, Eiger Grey, Light Oyster, Pano Roof, etc.
MY19 R Dynamic S P250 Byron Blue, Black Pack, Black Wheels, Contrast Pano Roof, Drive Pack, AD, Surround Cameras & Interactive Display.

GreyPaint
Posts: 71
Joined: Sun Feb 07, 2021 12:07 am
Location: UK

Re: Strange Charging issue on P400e

Post by GreyPaint » Fri Apr 09, 2021 11:25 am

Ok, when I am in EV mode, if I press the A button, for the stop engine - it starts the engine and doesn't do back to EV only, until I stop... then press to turn off the A button... Seems silly that you cannot have Auto engine off, but still run in EV mode when you want, without pressing the A on and off!
2021 Velar P400e R-Dynamic SE, 21” diamond alloys, Privacy, Heated Steering Wheel

Totem
Posts: 50
Joined: Sat Mar 24, 2018 10:54 am
Location: Plymouth, UK

Re: Strange Charging issue on P400e

Post by Totem » Sat Apr 10, 2021 12:44 pm

If you have the auto stop start set to OFF the EV mode doesnt work. This is correct operation, what i had and it has now been rectified is that when in HYBRID mode the car would initially set off in EV but once the engine had started due to it being required it would not the turn off - even if i tried selecting EV only. This has now been rectified after a complete reinstallation of software on all 31 modules.
MY21 Velar HSE P400e, Eiger Grey, Light Oyster, Pano Roof, etc.
MY19 R Dynamic S P250 Byron Blue, Black Pack, Black Wheels, Contrast Pano Roof, Drive Pack, AD, Surround Cameras & Interactive Display.

Post Reply